2024. Április 27., szombat
Zita névnapja

A férfi szerepe a várandósság alatt

2023-06-25 21:26 | Nézettség: 259
A szülővé válás férfi és nő számára egyaránt új helyzet, új feladatokkal és új problémákkal. A változás külön-külön is gondot okozhat, és a partnerek kapcsolatára is hatással van. Nem szabad elfelejteni, hogy ezek a feladatok közösek és a 9 hónap alatt a pár családdá kell, hogy kovácsolódjon, amiben mindkét félnek van szerepe.

Egyrészről a leendő apukák számára is kérdéseket vet fel az új helyzet. Vajon tudni fogjuk-e, hogy mit kell csinálnunk? Felkészültem, felkészültünk-e erre? Tudok-e gondoskodni róluk? Jogos kérdések. A leendő szülők, apák legtöbbjét foglalkoztatják, de mégsem okoz nekik akkora problémát a szülővé válás, mint a kismamáknak.

Leendő apáknak…

A szülővé válás, kétség kívül olyan változás, ami visszavonhatatlan és nagyjából életünk végéig kitart. 24 órás szolgálat és folyamatos aggódás. Ennek súlyát a leendő anyukák általában hamarabb érzik magukban, mint párjuk. Ők a terhesség legelejétől egyre inkább magukra és a babára figyelnek, meglehetősen sokat foglalkoznak magukkal és ebben a „kétségbeejtő” helyzetben felötlő milliónyi tisztázatlan kérdéssel. A terhességi tünetekkel kapcsolatos cikkünkben is írtunk arról, hogy bár a hormonális változások az elsődleges okai a kellemetlen tünetek nagy részének, a lelki tényezők sok esetben felerősítik a tüneteket, vagy akár újakat is generálhatnak. A kismamák szorongását, a folyamatos lelkizést önmagukkal, remekül tudja oldani környezetük támogatása és a biztonságérzetet erősítő közeg. Ebben van fontos szerepe a leendő apáknak.

A leendő apáknak nem csak elviselniük kell a hormonális vihar igen kézzel fogható hatásait. A sírást, elégedetlenséget, hangulatingadozásokat. Ezeket a helyén kell tudni kezelni. Tudni kell, hogy ez egy átmeneti állapot és meg kell érteni, hogy az anyává válás nem könnyű dolog, pláne ha a kismama egy hormonháború közepén van. Ha a testi változásokat a folyamatos meg nem értettség és veszekedés okozta sebek is tetézik, akkor abból sajnos komolyabb problémák lehetnek. Ezek elkerülése végett néhány megfontolandó tanács:

  • Ha párunk beszélgetni szeretne terhességéről, vagy a jövőről, lehetőség szerint ne utasítsuk el.
  • Igyekezzünk elkísérni párunkat a vizsgálatokra, kismamatornára. Érezze úgy, hogy ez egy közös projekt.
  • A közös projekt jegyében segítsünk neki dönteni a gyerekszoba berendezésében, a babakocsi kiválasztásában, a babakelengye beszerzésében.
  • Ha olyan kérdése van, melyre nem tudjuk a választ, segítsünk az utánajárásban.
  • Kedveskedhetünk is egy keveset. Pl. végezzünk el helyette néha olyan hétköznapi dolgokat, amit korábban ő csinált (vacsorafőzés, teregetés, ágyazás, stb.). Ettől érezni fogja, hogy valóban nem csak rá hárul az összes feladat.
A férfi szerepe a várandósság alatt

Leendő anyáknak… - pár dolog, amit tegyünk meg a leendő apákért

Hosszú sorok óta van szó arról, hogy a leendő apa, hogyan tudja támogatni párját. Van azonban néhány olyan apróság, amit a leendő édesanyák is megtehetnek a várandósság alatt és a pici érkezését követően párjukért.

Fontos, hogy ne tegyünk különbséget anya és apa között, azért, mert a baba az anya testében növekszik. A férfi nehezebben azonosul a gyermekvárással, hisz Ő nem „érzi saját bőrén” ennek hatásait. Ettől függetlenül Ő is szülő lesz, neki is lesznek új feladatai, őt is foglalkoztatják a jövő kérdései csak kicsit másképp.

  • Ne zárjuk ki párunkat a várandósság velejáróiból, vonjuk be az eldöntendő kérdésekbe, osszuk meg vele a problémákat és kérjük ki a véleményét, hogy ő is részese lehessen a terhességnek.
  • Ha segítséget kérünk a leendő apukától a gyerekszoba berendezés összeszerelésében, a szoba dekorációjának kivitelezésében, az eszközök megvásárlásában és kipróbálásában, akkor attól hasznosnak érezheti magát.
  • Figyeljünk oda, hogy semmiképp ne szorítsuk ki a szülővé válásból azért, mert „ő úgysem tudja, milyen érzés ez…”, vagy mert ”ez az én testem, nem a tiéd…”, stb. Lehet, hogy a leendő apa nem érzi ugyanazt, mint a terhes párja, de ettől még szeretné kivenni részét és kíváncsi, hisz az ő gyereke is a pocaklakó.
  • Emellett persze ne haragudjunk rá, amiért nem jön lázba egy újabb rúgástól az éjszaka közepén, vagy nem olvad el a babruha részlegen a bevásárlóközpontban. Fogadjuk el, hogy az anyai ösztön a terhességgel együtt megszületik, míg a férfiak apává válása jóval lassabb folyamat.

Legyünk türelmesek egymással, tervezzünk együtt párunkkal és lehetőség szerint beszéljük meg mindkét fél problémáit, mert a gyermekvállalás valóban egy közös vállalkozás és nem a gyermek megszületésekor, hanem a fogantatáskor kezdődik.