2022. július 07. csütörtök Donát, Apollónia

Napkelte: 4:55 Napnyugta: 20:42

CHF CHF 412,97
EUR EUR 409,98
USD USD 400,21

Ön nincs bejelentkezve, kérjük jelentkezzen be:

Szabad vagy nem szabad?! Szépségápolás

2013.01.12. 23:39
 

Tévhitek vagy jó tanácsok? Íme néhány gondolat arról, hogy mit tehet a kismama szépségéért és egészségéért a terhesség alatt és melyek azok a tevékenységek, amiket javasolt kerülni a 9 hónap alatt. A kismamák között az egyik legmegosztóbb téma a terhesség alatti szépségápolás kérdése, mi több a szépségápolással kapcsolatosan az orvosok és védőnők sem nyilatkoznak egységesen. Mindenképpen az a legbiztosabb módszer az esetleges hatások elkerülése végett, ha az ember lánya nem festi a haját sem henna festékkel, sem színezővel, sem hajfestékkel, nem csináltat műkörmöket, tetoválást és még sorolhatnám... magyarul nem érintkezik ilyesfajta, nem természetes anyagokkal a terhesség alatt.

Sokat számít azonban az is, hogy a „Hogyan fogok kinézni a terhesség után?”, „Vajon kívánatosnak tart-e a párom ebben az állapotban?”, stb. kérdésekkel küszködő terhes nő hogyan fogja érezni magát saját bőrében, ha a hormonális változások hatására amúgy is érzékenyebb lelki állapotában tetézi a problémáit az is, hogy a tükörbe nézve nem a megszokott arcát és frizuráját, végignézve magán pedig nem a régi önmagát látja.

Hajfestés, dauer

Saját tapasztalatból mondhatom, hogy a hajfestéssel kapcsolatosan kering a legtöbb egymással ellentmondó vélemény. Vannak olyan orvosok és védőnők, akik kifejezetten ellenzik a hajfestés bármilyen változatát, mások pedig nem tartják jelentékenynek - a terhességet, illetve a magzatot veszélyeztető - kémiai anyagok felszívódását akkora mennyiségben, tippamekkora mennyiségben az felszívódhat egy hajfestés, vagy dauer alkalmával. Mivel minden hajfestés és dauer során használt anyag más-más összetevőkből épül föl, mindenképp javasolt az első trimeszterben történő kerülésük. Mivel a terhes nők többsége csak 5-6 hét környékén kerül tisztába állapotával, ezért ez az időszak nem hosszú, pár hetet pedig – valljuk be – ki lehet bírni lenövéssel a fejünkön. Amint a terhesség első, kockázatos periódusán túljutottunk, törekedni kell a kockázatok minimalizálására. Ha abból indulunk ki, hogy a legoptimálisabb esetben nem, vagy csak természetes anyagokat választva végzünk hajfestést, akkor érdemes a hajfestés helyett, melírozást, satírozást választani annak érdekében, hogy testünk minél kevesebb része érintkezzen a kémiai vegyületekkel. Érdemes az eredeti színárnyalathoz minél közelebb álló színt választani, mert a használt kémiai anyagok intenzitása annál inkább nő, minél több árnyalatot kell módosítani az eredeti hajszínen. Érdemes továbbá a festést, dauerolás olyan helyiségben végezni, ami jól szellőztethető, hogy a fejbőrön, hajon keresztül beszívódó káros anyagokon túl a keletkező gázok minél kisebb koncentrációban jussanak be a szervezetünkbe orrunkon keresztül. Vegyük figyelembe azt a tényt is, hogy a festékek hatását befolyásolja a terhesség, így a korábban használt színárnyalat várandósan más árnyalatot mutathat. Az utóbbi időben meglehetősen sok fajta, ún. ammóniamentes hajfesték és hajszínező jelent meg a piacon, melyekben a terhességre és a babára ártalmas anyagok mennyisége jóval kevesebb, mint a hagyományos festékekben. Ezekről mindenképpenérdemes kikérdezni fodrászunkat.

Masszázs

Vannak olyan masszázsszalonok, ahol kifejezetten kismamák számára ajánlanak masszázsokat, de valójában minden gyógymasszőrnek tisztában kell lennie azzal, hogy egy kismama milyen masszázsban részesíthető. A masszázs során is fontos, hogy figyeljünk oda a használt anyagok természetességére és az összetevők esetleges hatásaira. Ahogyan a tippkozmetikai kezeléseknél már említettük, a masszázsoknál sem javasolt olyan alapanyagból készült termékek használata, melyek hatással vannak a vérkeringésre és a test hőmérsékletének alakulására (paprikakivonat, alga, fahéj, más anti-cellulit anyagok, ánizs, menta, eukaliptusz, rozmaring, stb.). Kerülendőek azok a típusú masszázsok, melyek túl erős nyomást fejtenek ki testünkre. Mindenképp hanyagolni kell a keresztcsont területének, a láb és a kéz reflexzónáinak (talp, lábfej, boka, tenyér, csukló), a has környékének és a melleknek masszázsát. Mivel a terhesség szempontjából az első 12 hétben a legkockázatosabb olyan tevékenységet folytatni, ami a test fizikai igénybevételét jelenti, ezért az első trimeszterben – lehetőség szerint – hanyagoljuk a masszázst.

 Kozmetikai kezelések, szőrtelenítés

A gyantával, borotvával vagy epilátorral történő szőrtelenítési módok a terhesség alatt sem tiltottak, azonban óvatosan kell bánnunk a vegyi anyagokkal, gondolok itt a szőrtelenítő krémekre, hiszen ezek összetétele szintén nem ismeretes, így használatukat javasolt szüneteltetni a terhesség alatt.

A kozmetikai kezelések közül nem javasoltak az elektromos és ultrahangos kezelések és az elektromos stimuláció, mivel ezek izom összehúzódást idézhetnek elő a méhben. A kozmetikai kezelések során használt anyagok esetében is babázo tippkörültekintően kell eljárnunk. Nem javasolt olyan anyagok használata, melyek hatással vannak a testhőmérséklet alakulására. Így például nem javasolt paprikakivonatot, algát, fahéjat, más anti-cellulit anyagokat tartalmazó készítmények használata. Javaslom, hogy mindenképp tájékoztassuk a kozmetikust a terhességről, hisz ő sokkal jártasabb ezeknek a készítményeknek a használatában, mint mi magunk. A szempilla festékekre ugyanaz igaz, mint a hajfestékekre, azonban itt a minimális felszívódás miatt nem feltétlenül szükséges a festés szüneteltetése.

Tetoválás

A tetoválás kerülendő a terhesség kilenc hónapja alatt. Először is a fertőzésveszély, a gyulladás és az allergiás reakciók kialakulásának fokozott kockázata miatt, melyet a hormonális változások okoznak. Másrészről a festék nehézfém tartalma miatt sem ajánlott a várandósok számára a tetoválás, beleértve a sminktetoválást is. Emellett a terhesség befolyásolja a festék által kifejtett hatást is, így a használt színek is eltérő árnyalatot mutathatnak.

Szolárium, napozás

A szoláriumban kapott sugárzás káros hatásáról igazából nincsenek egzakt vizsgálati eredmények, azonban a szoláriumozás higiéniai szempontból mégsem igazán javasolt. Gondoljunk arra, hogy szervezetünk sokkal kevésbébabázó tippellenálló a gombás és bakteriális fertőzésekkel szemben, mint amikor nem vagyunk áldott állapotban. Amennyiben mégis használjuk a barnulás ezen formáját, érdemes odafigyelni a folyadékpótlásra és a hasi terület sugárzástól, hőtől való megóvására.

A napozással is hasonló a helyzet, már ami a hasunk védelmét illeti. Nyári hónapok-ban természetesen nehéz kerülni a napsütést, de mindig ügyeljünk arra, hogy hasunk takarva legyen, használjunk a bőrtípusunknak megfelelő napvédő készítményeket és a terhesség alatt még inkább tartsuk be azt az alapvető szabályt, hogy 11 és délután 3 között nem megyünk napra!

 Szauna, gőz

A szauna és a gőz azok számára semmiképp nem javasolt, akiknek a szervezete nincs hozzászokva az ilyen jellegű megterheléshez. Mivel a szauna és a gőz is hatással vannak a test hőmérsékletére, vérbőséget okoznak, ami különösen az első trimeszterben és a terhesség vége felé veszélyes lehet. Az első trimeszterben azoknak is javasolt kerülni a
szaunákat és a gőzkamrákat, akik amúgy rendszeresen hódolnak eme szenvedélyüknek, hiszen ebben az időszakban a babázó tipplegnagyobb a vetélés kockázata. Az utolsó trimeszterben pedig a megnövekedett hőmérséklet és a vérbőség a szülés idő előtti beindulását okozhatja. Gondoljunk továbbá arra is, hogy a nyilvános szaunákban és gőzkamrákban a bakteriális és gombás fertőzések veszélye is fennáll, és jól tudjuk, hogy a terhes nők kevésbé képesek védekezni a nem kívánt kórokozók ellen, mint nem terhes társaik. Amennyiben mégis szaunázni, vagy gőzfürdőzni támad csillapíthatatlan vágyunk, figyeljünk a tevékenység időtartamára (ne haladja meg a 10-15 percet), valamint a folyadékpótlásra.

Kádfürdő

A várandósság ideje alatt inkább a tusolást kell előnyben részesítenünk, ahogy minden olyan anyag bevitele vagy tevékenység folytatása során, melyek a vérkeringésre és a testhőmérsékletre hatással vannak, a forró kádfürdő is kerülendő (34 °C feletti hőmérséklet nem javasolt!), különösen az első trimeszterben, a vetélés fokozott kockázata miatt. A terhesség második és harmadik periódusában egy langyosabb, nem hosszú ideig tartó fürdőzés segíthet az izomfájdalmak csökkentésében, a méh izmainak lazításában, elősegíti a stresszoldást, jobb hangulatot biztosíthat a kismama számára.

Smink és napi testápolás

A visszafogott, kis mennyiségű smink semmiképp nem tiltott a terhesség alatt sem, érdemes azonban ebben az időszakban minél természetesebb kozmetikumokat használni. Ezekből széles kínálat áll rendelkezésünkre. A napi testápolás során is javasolt tartósítószertől, illatanyagtól mentes, természetes alapanyagú hidratáló arcápolók és testápolók használata, a szokásos kenceficéink helyett.


szerző: M. Bálint Emese

Hozzászólások:

Még nem szólt hozzá senki.

A kommenteléshez be kell jelentkezni!

Babázó