2024. március 28., csütörtök
Gedeon névnapja

10. hét

2013-10-02 23:15 | Nézettség: 107
A tizedik hét a magzati időszak kezdete, erre az időszakra babánk majdnem minden szerve kialakult.
10. hét
 A 10. hét
 
                A kismama és a baba

 Megkezdődik a magzati időszak. A babánk egyre jobban hasonlít egy emberre, majdnem minden szerve kialakult, végtagjai egészen miniatűrök ugyan, de már úgy néznek ki, mint a mieink.

Az első trimeszter vége felé a nem kívánatos terhességi tünetek kezdenek múlni. Először talán az émelygés és hányinger, majd a puffadás és gyomorégés. Persze, ha Te azon szerencsések közé tartozol, akik nem a szülésig szenvedek ezen panaszoktól.

Az emésztőrendszeri tünetek mellett egyre nagyobb gondot okozhat az orrvérzés és/vagy orrdugulás. Ennek oka a nyálkahártya megduzzadása és egyetlen „gyógymódja” a párás levegő. Párásíts a lakásban, akár a munkahelyeden is.

 

                Orvosi vizsgálatok

 A tizedik héten sor kerülhet egy ultrahangos ellenőrzésre a nőgyógyásznál, a védőnő  vagy a nőgyógyász, vagy mindkettő (ezek az ún. terhesgondozási ellenőrzések orvosonként, földrajzi területenként eltérő feladatmegosztással történnek) ellenőrzi súlyodat, vérnyomásodat, vizeletedet. A terhesgondozás során ezen a héten már a magzati szívhang is hallható az ún. Doppler-készülék segítségével.

                Ultrahang képek

 

   
 


 

 szerző: M. Bálint Emese