2024. Április 26., péntek
Ervin névnapja

14 terhességi tünet, amiről jó ha tudsz

2014-06-19 22:12 | Nézettség: 186
A terhességi tünetek legtöbbje a terhesség első trimeszterében, nagyjából a menstruáció elmaradását követő hetekben jelentkezhet. Egyes tünetek azonban végig kísérhetik az egész terhességet. A terhességi tünetek okait megértve talán jobban el tudjuk fogadni azokat, és tudatosabban készülhetünk rájuk, vagy tehetünk ellenük.
14 terhességi tünet, amiről jó ha tudsz

Szédülés, rossz közérzet – Ennek oka egyrészről a hormonális változások miatti alacsony vérnyomás és/vagy vércukorszint, másrészről – és ez elsősorban ébredés után súlyosbítja a helyzetet – a gyomorsav okozta emésztési panaszok.

Hányinger, hányás, gyomorégés – Ezekért a tünetekért – melyek talán a legnehezebben elviselhetők – szintén a hormonszint emelkedése felel. A hormonális változások miatt megváltozott közérzet, vérképzés, vérnyomásváltozás, lassabb emésztés okozza a hányingert, olykor hányást. Mivel az egész terhesség alatt az izmok is ernyedtebbek, így a gyomorzáró izom is, ami sajnos a gyomorsav visszaszivárgását okozhatja. Előrehaladott terhességben pedig a baba, illetve az anyaméh fokozza ezt a hatást azzal, hogy kiszorítja a gyomrot a helyéről.

terhességFáradtság, fáradékonyság – Ennek hátterében elsősorban a progeszteronszint növekedése áll. Emellett esetleges egyéb változások is befolyásolják szervezetünket, amitől fáradtabbnak érezzük magunkat, mint a vércukorszint vagy a vérnyomás ingadozása, de szintén „fárasztja” szervezetünket a megnövekedett vérképzés is.

Hangulatingadozások, depressziós tünetek, idegesség – A hangulatingadozások is több okból kifolyólag következnek be a terhes nők és környezetük életében. A hormonszint rövid időn belüli, ilyen mértékű ingadozása okozza a hangulatunk ingadozását, melyhez társul a terhesség és az anyává válás okozta szorongás, stressz. Ezeket a problémákat csak tetézheti, ha a környezetünk nem az általunk elvárt módon áll hozzá a kialakult új helyzethez, így sajnos igen! könnyen hisztissé válhatunk, amit aztán követ a mély lelkiismeretfurdalásos állapot, így sodorva a leendő édesanyát a depressziós állapot felé.

Alvászavar – Ennek eredete egyrészről lelki okokra, az új helyzet okozta szorongásra vezethető vissza. Sok kérdés foglalkoztat és megkezdődik az anyasággal együtt járó folyamatos aggódás. Emellett a terhesség egyéb tünetei éjszakai ébredéseket okoznak, így a hátfájás, vizelési inger, izomgörcsök, hőháztartás felborulása, stb. Aki amúgy is nehezen alszik vissza egy-egy ébredés után, terhesen is sokszor éjszakázhat.

Orrdugulás, orrvérzés – Mindkét tünetet a legtöbb esetben a vérképzés növekedése okozza, melynek következtében megduzzad a nyálkahártya (az orrunkban is), így keltve azt a hatást, hogy mindjárt megfulladunk, és csak a szánkon keresztül kapunk levegőt.

Székrekedés, renyhe bélműködés – Több hormon együttes hatására az emésztés nagyon sokat változik a terhesség alatt, lassabb lesz és szervezetünk vízszükséglete is nő. Emellett persze a méh is nyomást gyakorol a beleinkre, így gyakori probléma a székrekedés a kismamák körében. A székrekedés pedig az aranyérrel amúgy is küszködő leendő anyukáknak még rosszabbá teheti helyzetüket.

Aranyér – Az aranyeres állapotot elsősorban a méh által, az altestre és a vénákra kifejtett nyomás hozhatja létre. Előrehaladott terhesség esetén a hasüregi nyomás miden szervet, így a végbelet is érinti, míg a vénákat sújtó nyomás következtében vérpangás is kialakulhat az említett részen. Ezek együttesen okozzák a gyakori aranyeres panaszokat, amit a lelassult emésztés okozta székrekedés is súlyosbíthat.

Gyakori vizelési inger – Kezdetben a hormonális változások következtében az alhasi területek vérbősége okozza azt, hogy folyamatosan azt érezzük, ki kell mennünk. Később a terhesség előrehaladtával maga a baba és a méh teljes tartalma nehezedik rá – többek között – a húgyhólyagunkra is, így azt gyakrabban szükséges üríteni.

Nemi szervi változások – A nemi szervek duzzadtsága és sötétedése szintén a vérbőség miatt tapasztalható.

Fokozott hüvelyváladék – A hüvelyváladék mennyiségének növekedése még egy tünet, melyet a hormonok idéznek elő. Ez azonban elég veszélyes is lehet. Addig, amíg egy normál (tejes színű, állagú, nem büdös, nem zöldes, nem habos) folyásról van szó, aminek csak a mennyisége más, nem kell aggódnunk, de a folyás sokszor lehet gombás vagy bakteriális eredetű is, illetve előrehaladott terhességben sokan összetévesztik a magzatvízszivárgással.

Inkontinencia – Az elernyedt hüvelyizmok, a megnövekedett alhasi nyomás sok leendő anyukánál okozza ezt a panaszt, mely azonban a szülést követően megszűnik.

Fogínyvérzés, fogínygyulladás – A ösztrogén-, és progeszteron- szintváltozás miatti nyálkahártya-duzzanat a szájüreget sem kerüli el, így egyes kismamáknál az íny gyulladása, és a gyulladt ínyszélek vérzése is jellemző lehet.

Viszketés – Ennek a kellemetlen tünetnek az oka a legkézenfekvőbb. A viszketés elsősorban a mellek környékén és a hasi tájékon jelentkezik, amit a bőr feszülése okoz.