2024. március 28., csütörtök
Gedeon névnapja

3 - 4. hét

2013-10-02 22:07 | Nézettség: 104
A megtermékenyített petesejt beágyazódását követően megkezdődik terhességünk embrionális szakasza. A legtöbb kismama ekkor még nincs tudatában terhességének.
3 - 4. hét
 A 3. - 4. hét
 
                A kismama és a baba

A 12-14. nap környékén megtermékenyített petesejt (zigóta) eléri a méhet és úgy a 20. nap körül beágyazódik a méh megvastagodott falába. Folytatódik a sejtek osztódása és szép lassan kialakul az az embrió, illetve a magzatburok, a méhlepény és a köldökzsinór kezdetleges formája. Megkezdődik a terhesség embrionális szakasza. Egy alaposabb ultrahang vizsgálattal a petezsák már kimutatható ezen időszak vége felé, ez azonban még nem jelent sem élő magzatot, sem egészséges terhességet. Biztosat a 6. héten mondhat a szakember. Ha a megtermékenyült petesejt kétfelé osztódik, akkor azonos genetikai állománnyal rendelkező, egypetéjű ikreket fogsz a szíved alatt hordani.

Bár a legtöbb nő ebben a szakaszban még nincs tudatában a várandósságnak, egyeseknél már jelentkezhetnek a terhesség korai tünetei. Az embrionális időszakban megkezdődik a HCG hormon termelődése. A HCG hatására a normál menstruációs ciklus leáll, a vérzés elmarad. A HCG termelődésre alapoznak a terhességi tesztek is. A HCG hormon szintjétől függ, hogy hány csík lesz a terhességi tesztünkön.

 

   
 


 

 szerző: M. Bálint Emese