2024. Április 25., csütörtök
Márk névnapja

5. hét

2013-10-02 22:46 | Nézettség: 114
Sok nő az ötödik héten még nincs tisztában terhességével, "csak egy kicsit késik" - gondolja naivan. Pedig ezen a héten már kialakul a baba szíve és megindul a keringése is.
5. hét
 Az 5. hét
 
                A kismama és a baba

A legtöbb kismama az ötödik héten érzékeli a terhesség első jeleit. Természetesen ebben az időszakban a legnyilvánvalóbb jel a vérzés kimaradása, de a hormonális változások hatására, jelentkezhetnek egyéb tünetek is, pl. hányinger, gyakoribb vizelési inger, aluszékonyság, émelygés, stb. Mivel azonban ilyen tüneteket és a vérzés pár napos csúszását más is produkálhatja, sokan még várnak a teszttel. Ráadásul a terhesség ilyen korai szakaszában megfeszülnek a mellek és az alhasi vérbőség miatt olyan érzésünk lehet, mint a menstruáció előtt napokban, így joggal gondolhatjuk, hogy hamarosan „meg fog jönni”.

A terhesség ötödik hetében az embrió gyors fejlődésnek indul. Ekkor alakul ki a szíve és az érrendszere, valamint megjelenik az agya és a gerinchúr, melyből később kialakul a gerince. Megkezdődik a magzatvíz termelődése, az embrió önállóan vérsejteket termel. Beindul a keringése. Az ultrahangon láthatóvá válik a szikhólyag, mely a méhlepény teljes kialakulásáig felel babánk táplálásáért.

                Orvosi vizsgálatok

babázó tippEzen a héten már sor kerülhet az ún. nulladik UH vizsgálatra, mely alkalmával az orvos valószínűleg meg tudja állapítani, hogy valóban terhes vagy-e, és hogy a terhességed méhen belüli-e. Mivel a baba szíve ekkor még nem dobog, ezért élő magzatra vonatkozó információt az orvos nem tud adni. Az utolsó menstruációd időpontjából kiszámítja a szülés várható időpontját.

Nem jellemző, de előfordulhat, hogy megkapod az első beutalókat az általános orvosi vizsgálatokra: laborvizsgálat, általános belgyógyászati felmérés, fogászati ellenőrzés, EKG.

                Ultrahang képek

 

   
 

Szabad vagy nem szabad?! Szépségápolás

 

 szerző: M. Bálint Emese