2024. Április 24., szerda
György névnapja

6. hét

2013-10-02 23:13 | Nézettség: 147
A hatodik hét igen fontos kisbabád szempontjából. Ezen a héten megjelennek babád szemei, orra, szája és először láthatod az ultrahangon apró szívecskéjét dobogni.
6. hét
 A 6. hét
 
                A kismama és a baba

Egy igen fontos időszak ez a hét az embrió szempontjából. Ezen a héten kezdődik meg ugyanis létfontosságú szerveinek kialakulása. Karjainak kezdeményei, szemei, orra, szája ekkor jelenik meg. Kialakulóban a tápcsatorna és megindul az idegrendszeri fejlődés valamint a vérkeringése, kezdetleges szívecskéje elkezd dobogni, így az ultrahangon már erről is megbizonyosodhat orvosod.

Neked azonban nem kell mást tenned, mint Magadra koncentrálni. Próbálj meg egészségesen táplálkozni, a terhesség alatt betartandó néhány alapszabályról tájékozódni. Az első trimeszterben kerülni kell például a forró vizes fürdőt, a repülést, bizonyos gyógyszerek szedését fel kell függeszteni, az egész terhesség alatt nem javasolt a nyers hús és tojás fogyasztása, érdemes elkerülni a macskákkal való érintkezést, stb.

babazó ajánló
       Arról, hogy mit szabad és mit nem a terhesség alatt, bővebben cikkünkből tájékozódhatsz:
  Szabad vagy nem szabad?! Szépségápolás
Szabad vagy nem szabad?! Étrend és életmód
 

 babázó tippA terhesség beigazolódása sok esetben egyúttal a terhességi tünetek erősödését is jelenti. Ennek oka egyrészről pszichés eredetű, hiszen jobban odafigyelünk testünkre, másrészről pedig a hormonális hatások erősödésének köszönhető. A sárgatest hormon a vérerek „lassulását” okozza, az így lelassult vérkeringés következtében jelentkeznek a szédülő, émelygős tünetek.

Lehetnek enyhe menstruációs görcsökhöz hasonló alhasi fájdalmaid, melyet a még átalakulása okozhat. A vizelési inger – a méhed növekedésével egyidejűleg – egyre gyakoribbá válik. Melleid mérete megnövekszik, a mellbimbó kezd sötétülni, nemi szerveid is megduzzadhatnak az alhasi vérbőség következtében.

                Orvosi vizsgálatok

Ha ezen a héten látogatsz el a nőgyógyászodhoz, bizonyosan sor kerül az ún. nulladik UH vizsgálatra, mely alkalmával az orvos valószínűleg meg tudja állapítani, hogy valóban terhes vagy-e, és hogy a terhességed méhen belüli-e. A hatodik héten már a babád szíve is szorgosan ver, így ezt is ellenőrzi a doktor. Az utolsó menstruációd időpontjából kiszámítja a szülés várható babázó tippidőpontját. Továbbá átadhatja az első beutalókat az általános orvosi vizsgálatokra: laborvizsgálat, általános belgyógyászati felmérés, fogászati ellenőrzés, EKG.

A vizsgálat után érdemes elgondolkozni a szülésen. Ugyan maga a szülés még sokára következik be, fontos, hogy az orvos, aki akkor és ott a szülőszobán segít megszületni babádnak jól ismerje kórtörténeted és még ennél is fontosabb, hogy Te bízz benne és nyugodtan rá merd hagyni Magatokat. Ha kifejezett igényeid vannak a szüléssel kapcsolatban, pl. alternatív módszerek, akkor érdemes először a kórházak között szelektálnod, majd ezután orvost választani. Kérdezd meg gyermekes ismerőseidet, hogy milyen tapasztalataik vannak.

                Ultrahang képek

 

   
 

Szabad vagy nem szabad?! Szépségápolás
Szabad vagy nem szabad?! Étrend és életmód

 

 szerző: M. Bálint Emese