2024. Április 26., péntek
Ervin névnapja

7. hét

2013-10-02 23:13 | Nézettség: 137
Az első trimeszter közepén jársz és tombolnak benned a hormonok, miközben babád szíve már kétszer olyan gyorsan ver mint a tiéd, rajtad is egyre több terhességi tünet jelenik meg.
7. hét
 A 7. hét
 
                A kismama és a baba

Folytatódik a rohamos szervi fejlődés. A szem, a fül, az orr és a szájak egyre inkább kirajzolódnak, fejlődésnek indulnak a fogkezdemények. A baba emésztőrendszere is kezd kialakulni. A felső végtagok nőnek, kezdenek megnyúlni és megjelennek az alsó végtagok is. Az izmok is a fejlődés útjára lépnek és kisbabánk szíve szabályosan kb. kétszer olyan babázó tippgyorsan ver, mint a sajátunk.

Ezzel párhuzamosan a Te hormonjaid tovább tombolnak. A már eddig is ismert tüneteken kívül (hányinger, émelygés, fáradékonyság, aluszékonyság, gyomorégés, stb.) egyre inkább jellemzőek a hangulatingadozások. A hangulatod igen szélsőségessé válhat. További tünetként a renyhe emésztésnek köszönhetően puffadás, gyomorégés erősödése, székrekedés jelentkezhet. A tünetek erőssége és fennállásuk időtartama meglehetősen különbözik a kismamák körében. Mindenesetre az biztosan elmondható, hogy a második trimeszterre jelentősen enyhülnek. Kitartás, már csak pár hét van hátra addig!

 

                Orvosi vizsgálatok

Ha még nem került sor a nulladik UH vizsgálatra, akkor fordulj nőgyógyászodhoz. Ő megállapítja a terhesség állapotát, kiszámolja a szülés várható időpontját és megnézheted kisbabád működő szívét. Az orvos ezen a héten valószínűleg odaadja a beutalókat is a következő vizsgálatokra: laborvizsgálat, általános belgyógyászati felmérés, fogászati ellenőrzés, EKG.

Az első laborvizsgálat kötelező elemei között (éhgyomri cukor, Wassermann-teszt, vizelet, stb.) nem szerepel, az ún. TORCH-szűrés, mely a Toxoplasma, Rubeola, Cytomegalo vírus és a Herpes simplex vírusokkal történő fenyegetettséget segít megállapítani. Amennyiben szeretnék elvégeztetni, érdemes külön kérni (egyes helyeken költségtérítéses lehet).

A leletekkel a hónod alatt ezen e héten már felkeresheted a védőnőt is, aki rögzíti adataidat, eredményeidet, és segít a terhességgel kapcsolatos kérdéseidben, életmódbeli tanácsokkal lát el. Kitölti a Várandós kiskönyvedet, melyet mindig tarts magadnál, mert ez tartalmaz a terhességeddel kapcsolatos minden információt.

                Ultrahang képek

 

   
 

Terhesség alatti vizsgálatok

 

 szerző: M. Bálint Emese