2024. Április 18., csütörtök
Andrea névnapja

8. hét

2013-10-02 23:14 | Nézettség: 120
A nyolcadik héten már összesúghatnak mögötted ismerőseid, kollégáid. Hasad már elárulhatja terhességed. Kezdhetsz gondolkodni a kismama ruhatáradon.
8. hét
 A 9. hét
 
                A kismama és a baba

 A nyolcadik héten megkezdődik a végtagok végén az ujjak kifejlődése. Kisbabánk agya tovább differenciálódik. Elkezd intenzíven mozogni, bár ebből még semmi nem lehet érezni ilyenkor, ezzel együtt fejlődésnek indulnak izmai. Az emésztőrendszer is alakul, megjelenik a húgyhólyag és gyomor.

A terhességi tünetek továbbra is megnehezíthetik a mindennapokat. Próbálj meg minél többet pihenni. Ha teheted, sétálj sokat, mert a friss levegő és a könnyed testmozgás sokat javít a közérzeteden. A tünetek mellett a tested is változásnak indul. Megjelenik már egy pici pocak, a ruhák kezdenek szűkek lenni – különösen második terhességnél. A melleid már egész biztosan megduzzadtak ekkorra, de most már a mellbimbód színe is igen sötét.

babázó tippSajnos a hormonváltozások a bőröd állagára is kihatással vannak. A tapasztalatok e téren igen eltérőek. Vannak kismamák, akik még a testápolók és arckrémek használatát is mellőzik ebben az időszakban, mert bőrük annyira puha és bársonyos a terhesség hatására. Más állapotos nők zsíros bőrről és éktelen pattanásokról számolnak be. A hajad minősége és mennyisége is változik. A természetes hajhullás gyakorlatilag megáll, a hajad dúsul, a zsírosabb hajjal rendelkezők nagy örömére a zsírosodás is kismértékű, ezzel együtt azonban a szárazabb, dúsabb hajkoronát sokkal nehezebb kezelni.

 

                Orvosi vizsgálatok

 Az orvos – amennyiben még nem tette meg – elküld az első laborvizsgálatra és ezzel egyidejűleg EKG-n, általános belgyógyászati vizsgálaton és a fogászati szűrésen is részt kell venned. Az első védőnői látogatás is esedékes (ha még nem történt meg). A védőnő rögzíti adataidat, eredményeidet és segít a terhességgel kapcsolatos kérdéseidben, életmódbeli tanácsokkal lát el. Kitölti a Várandós kiskönyvedet, melyet mindig tarts magadnál, mert ez tartalmaz a terhességeddel kapcsolatos minden információt.

                Ultrahang képek

 

   
 


 

 szerző: M. Bálint Emese