2024. Április 26., péntek
Ervin névnapja

9. hét

2013-10-02 23:15 | Nézettség: 146
Ugyan a köznyelv szerint a kismama egyen csak meg mindent, amit megkíván, de azért érdemes betartani a határokat. A terhesség első három hónapjában az optimális súlytöbblet 2-3 kg.
9. hét
 A 9. hét
 
                A kismama és a baba

 A baba izmai mellett csontsejtjei is szaporodásnak, ízületei is fejlődésnek indulnak. Ennek köszönhetően mozgása meglehetősen élénkké válik. Ez Te is láthatod az ultrahang felvételen. Az emésztőrendszer is tovább fejlődik, a belek, végbél kialakulnak. Kifejlődnek a belső nemi szervek, de külső jelet még nem ad babánk a nemét illetően. Előtűnik a nyak és a nyelv.

babázó tippA kilencedik hétre az émelygés kissé alábbhagyhat, azonban az emésztőszervi panaszok egyre inkább erősödnek.

A gyomorégés, puffadás és a székrekedés igen kellemetlen tünetei a terhességnek, ezért fontos odafigyelni a táplálkozásra. Próbálj meg rostokban gazdag étrend kialakítani és kerüld az emésztést lassító élelmiszereket. Fontos a megfelelő folyadékbevitel is.

A védőnő is óva int, hogy figyelj a testsúlyodra. Ugyan a köznyelv szerint a kismama egyen csak meg mindent, amit megkíván, de azért érdemes betartani a határokat. A terhesség első három hónapjában az optimális súlytöbblet 2-3 kg. Ez persze függ az eredeti testsúlytól és a terhességi tünetek (pl. hányás, undor) is nagyban befolyásolják. Nem árt vigyázni, nehogy elszaladjanak a kilók, mert egy 20 kilós súlyfelesleg kialakulása nem csak régi formád visszanyerését nehezíti meg, hanem a babára nézve is veszélyes lehet. Épp ezért tartózkodj az üres kalóriák habzsolásától.

Általánosságban elmondható, hogy a terhesség megviseli még az egészséges szervezetet is. Ennek egyik példája a fogak romlása és az így folyamatos gyulladása, a fogíny vérzése sem ritka. Mivel a kisbabánk rohamos fejlődéséhez rengeteg vitaminra és nyomelemre van szükség, melyet a kisbabánk a mi szervezetünkből nyer, ezért a lecsökkent készleteket muszáj visszatölteni. A vitaminok és nyomelemek, így a kálcium, az A-, B- és D-vitemin pótlása elengedhetetlen. Emellett fontos a rendszeres és gondos fog-, és szájápolás. Különösen azok a kismamák veszélyeztetettek, akiknél a hányás állandó jellegű. Egy kis odafigyeléssel, megelőzhetjük, hogy a terhesség alatt és után egyfolytában a fogorvoshoz járjunk.

                Orvosi vizsgálatok

 Ezen a héten nem esedékes egyetlen vizsgálat sem, azonban, ha eddig nem jártál nőgyógyásznál vagy védőnőnél, ideje megtenned.

Az orvos elküld az első laborvizsgálatra és ezzel egyidejűleg EKG-n, általános belgyógyászati vizsgálaton és a fogászati szűrésen is részt kell venned. Az első védőnői látogatás is esedékes. A védőnő rögzíti adataidat, eredményeidet és segít a terhességgel kapcsolatos kérdéseidben, életmódbeli tanácsokkal lát el. Kitölti a Várandós kiskönyvedet, melyet mindig tarts magadnál, mert ez tartalmaz a terhességeddel kapcsolatos minden információt.

                Ultrahang képek

 

   
 

Szabad vagy nem szabad?! Szépségápolás

 

 szerző: M. Bálint Emese