2024. Április 19., péntek
Emma névnapja

Első két hét

2013-10-02 22:05 | Nézettség: 116
A terhesség első két hetében valójában nem is vagyunk terhesek? Nem is 40 hét, hanem csak 38? Hogy is van ez? Az alábbiakban megtudhatod, hogy mi történik a terhesség első két hetében.
Első két hét
 Az első két hét
 
                A kismama és a baba

Az első kérdés, amit minden orvos, nővér, védőnő feltesz az újdonsült kismamának így hangzik: „Mikor menstruált utoljára?” Ez egyáltalán nem véletlen, hiszen terhességed első napja az utolsó menstruációd első napjával egyezik meg. Természetesen ekkor még nincs szó sem magzatról, sem embrióról, de valójában még a fogantatásról sem, hisz valójában ez az egész körülbelül két héttel később kezdődik. A terhesség első hete a menstruáció időszaka.

Ha pároddal úgy döntöttetek jöhet a baba, érdemes megtenni mindent, hogy a fogantatáshoz és a babaváráshoz megfelelő környezetet alakítsatok ki magatok körül. Már a gyermekvállalás előtt érdemes megszabadulni a káros szenvedélyektől, a dohányzástól és az alkoholfogyasztástól. Érdemes felkészíteni a szervezetet a terhességre, az egészséges életmód kialakítása jelentősen megkönnyítheti mind a teherbe esést, mind pedig az egészséges terhességet. Javasolt továbbá a szervezet vitaminokkal történő felkészítése. Sok szakember javasolja a gyermeket vállalni szándékozó leendő édesanyáknak a terhesvitaminok szedését már a fogantatás előtti hetekben, hónapokban.

A legtöbb fiatal lány, már az iskolában, a felvilágosító órák alatt, vagy biológia órán, de legkésőbb az aktív szexuális élet megkezdésének környékén magáévá teszi azt a fontos információt, hogy mi is az a ciklus, miért és mikor menstruálunk, illetve a ciklus mely szakaszában eshetünk teherbe. Így az eddig írottakból is kiderülhet, hogy valójában papírforma szerint a terhesség első és második hetében még nem vagyunk terhesek, hisz mindig is azt tanultuk, hogy a peteérés, vagyis az a rövid időszak, amikor teherbe eshetünk, nem a menstruáció alatt, hanem a ciklus közepén történik. Hivatalosan – 28 napos ciklus esetén – nagyjából a 12-14. nap táján, vagyis a második terhességi hét végén kiszabadul a petesejt a petefészekből és amennyiben a mindössze rövid 24 órás élete során eléri és megtermékenyíti egy hímivarsejt, beindul a fogantatás folyamata.

Természetesen a nem mindig a ciklus közepén következik be. Előfordulhat, hogy a petesejt hamarabb vagy később lökődik ki a petefészekből, így önmagában a naptármódszert inkább a teherbe esni vágyóknak, nem pedig a terhességet elkerülni akaró nőknek ajánljuk.

 

   
 


 

 szerző: M. Bálint Emese