2024. május 4., szombat
Mónika névnapja

Gyermekkori lázcsillapítás

2013-01-27 15:16 | Nézettség: 196
A láz nem kóros, csupán egy védekező mechanizmus a szervezetünk részéről, épp ezért fontos, hogy a láz csillapítását megfelelően végezzük, hisz a láz fontos szerepet játszat a védekezésben és a betegségek legyőzésében.
Gyermekkori lázcsillapítás

lázcsillapításAhogyan a felnőttek körében, úgy a gyerekek körében is változó a láz előfordulásának gyakorisága. Vannak olyan babák/gyerekek, akik szinte minden hónapban belázasodnak valamilyen okból kifolyólag, más társaik viszont először óvodáskor környékén tapasztalják meg a lázas állapotot, az első „hazahozott” vírusfertőzés során.

A lázcsillapítás megkezdése előtt, jó ha tisztában vagyunk vele, hogy a láz alapvetően egy hasznos dolog, hiszen segít a szervezetünknek legyőzni a fertőzéseket, amik magát a lázat is okozzák. Épp ezért a lázas állapotot életkornak és az ismert betegségeknek, az általános egészségi állapotnak megfelelő módon kell tudnunk kezelni.

Persze én magam is tudom, hogy ijesztő dolog először betegen, lázasan látni gyermekünket, de nem kell már egy kis hőemelkedés esetén is azonnal a hűtőszekrényben kutakodni a lázcsillapító szerek után.

 

A hónaljban, szájban és végbélben mért értékek eltérnek egymástól. Részletesen lásd itt.

A legfontosabb tennivalónk a lázas állapot fennállása alatt a FOLYADÉKPÓTLÁS. Sokszor kínáljuk a gyerekünket vízzel, teával, stb. 1-2 korty is számít!

Tartsuk távol lázas gyermekünket a közösségtől.

Figyeljünk az öltözködésére, ne öltöztessük túl, vagy takargassuk be nagyon, de ne is legyen a szokásosnál lengébb öltözetben.

Ne alkalmazzunk hideg lepedőbe, törölközőbe csavarást, vagy jéggel való hűtést. FONTOS, hogy a lázcsillapításra vonatkozó szakmai ajánlás az elmúlt pár évben változott! Cikkünkben erről is olvashatsz.

A gyermekünk étrendjét igyekezzünk minél könnyebben emészthető, zsírszegény és nem túl magas szénhidráttartalmú ételekből összeállítani, hogy szervezete a láz és az azt kiváltó betegség legyőzésére koncentrálhasson.

Mikor beszélünk lázról

A láz mérésétől függően a mért értékek eltérnek. A leggyakoribb a szájban, hónaljban és végbélben történő lázmérés. A szájban, illetve végbélben mért értékek kb. 0,5°C-kal magasabbak a hónaljban mért, ún. perifériás értéknél.

A perifériás, vagyis hónaljban mért értékeket alapul véve az alábbi tartományokat különböztetjük meg:babázó tipp

36-37 °C normális testhőmérséklet
37-38 °C hőemelkedés
38-39 °C mérsékelt láz
39-40,5 °C magas láz
40,5 °C felett hiperpirexia, igen magas láz

Ennek megfelelően lázcsillapítók alkalmazására sincs szükség 38°C-os testhőmérséklet alatt.

Oltásokhoz kapcsolható lázas állapot

babázó tippA védőoltásokat követően a lázas állapot meglehetősen gyakori. Ezekben az esetekben nem szükséges külön konzultálni orvosunkkal, általában az első védőoltás beadásával egy időben a gyermekorvos lázcsillapító receptet is kiállít a kis beteg részére, hogy az édesanya külön megkeresés nélkül reagálhasson az oltás után fellépő lázra. A legtöbb esetben a lázas állapot az oltás beadását követően pár órával később jelentkezik és nem tart napokig. Egyes oltóanyagok a szervezetben később, akár 1 hét elteltével is okozhatnak lázas panaszokat. Amennyiben ezekről a panaszokról az oltás alkalmával nem kapunk megfelelő tájékoztatást, mindenképp kérdezzük meg a gyermekorvost vagy a védőnőt a várható tünetekről.

Mikor hívjuk az ügyeletet/orvost?

A test hőmérsékletének emelkedése az egyes a baba korától függően eltérő mértékű veszélyt jelezhet.

A legkisebbeknél (fél éves kor alatt) nem jellemző a magas láz, épp ezért az ő esetükben mindenképp konzultálni kell orvossal, amennyiben a 3 hónaposnál fiatalabb korban 38°C-os vagy ennél magasabb, illetve 3-6 hónapos korban 39°C-os vagy ennél magasabb lázat tapasztalunk.

Nagyobb babáknál és kisgyermekeknél a láz viszonylag „könnyedebben” kezelhető. Nem kell egyből az orvoshoz rohanni, ha nincs egyéb – aggodalomra okot adó – tünet. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy sokszor a lázas állapot 1 nap alatt, akár különösebb csillapítás nélkül is elmúlik.

Általában az alábbi esetekben javasolt szakemberhez fordulni:

  • első lázgörcs alkalmával
  • láz mellett fellépő egyéb tünetek:  
    • hányás, hasmenés
    • szokatlan ingerlékenység, nyugtalanság
    • szédülés, mozgászavar
    • tudatzavar
    • napokon át elhúzódó köhögés
    • légzési nehézségek
    • ha a láz 3 napnál tovább tart

Lázcsillapítás módja

Alapvetően négyféle lázcsillapító szer létezik. A paracetamol (pl. Panadol, Rubophen, Efferalgan). az ibuprofen, az aminofenazon vagy amidazofen (pl. Algopyrin, Germicid) és a szalicilát (pl. Kalmopyrin, Aspirin). Ez utóbbi nem ajánlott 12 éves kor alatt, így marad az első három hatóanyag, mellyel gyermekünk lázát csökkenthetjük. A lázcsillapítók bármelyike hatásos lehet, fontos azonban tudnunk, hogy hogyan alkalmazzuk őket:

  • hőemelkedés esetén ne alkalmazzunk lázcsillapítótbabázó tipp
  • minden esetben tartsuk be a betegtájékoztatóban leírtakat
  • tartós magas láz esetén az eltérő hatóanyagú gyógyszerek adhatók kb. 3 óránként, vagyis nem szabad ugyanabból a hatóanyagú készítményből 6 óránál kisebb időintervallumon belül kétszer adni a gyermekünknek

Hűtőfürdő és borogatás– de hogyan???

Gyermekkori emlékeink között, mint valami rémséges kínzómódszer, úgy emlékszünk vissza a jéghideg törölközőre és a hűtőfürdőre. Manapság a lázcsillapításra vonatkozó szakmai ajánlások sokkal inkább kíméletesek. A legfrissebb ajánlás szerint a fizikai lázcsillapítás nem javallott (a protokoll itt olvasható).

Amennyiben azonban a lázcsillapítók csődöt mondanak, a hűtőfürdőt a közérzet javítása céljából a szakmai ajánlás is elvégezhetőnek tartja, azonban már korántsem olyan drámai módon, mint ahogyan gyermekkorunkban történt.

A legmegfelelőbb módszer, ha a gyermeket testhőmérsékletének megfelelő hőmérsékletű vízbe ültetjük/fektetjük. Ez lázas állapot esetén tehát kb. 38-39°C-os vizet jelent. A víz hőmérsékletét 2-3 percenként kell csökkenteni 1°C-kal, mígnem eléri a kb. 32°C-os hőmérsékletet. Ez így összességében egy kb. 15 perces fürdőzés lesz, mely elegendő is egyszerre a gyermeknek. A fürdő után gondosan töröljük szárazra a gyereket és odafigyelve, hogy ne legyen vastag a ruhája/takarója, felöltöztetve fektessük le.

Lázgörcs

A nagyobb (fél évesnél idősebb) babáknál és a kisgyermekeknél előfordulhat, ún. lázgörcs.  A lázgörcsnek meglehetősen ijesztő tünetei vannak, a gyerekünk teste megfeszül, rángani kezd, szeme felakad, szája elkékül, légzése nehézkessé válik, melynek következtében arcbőre is elszíneződhet. Az első és legfontosabb, amit tehetünk, ha gyermekünknél a lázgörcs tüneteit tapasztaljuk, nem esünk pánikba és megpróbáljuk higgadtan, nyugodtan kezelni a helyzetet. A legtöbb esetben a lázgörcs pár perc alatt, gyakorlatilag nyomtalanul elmúlik.

További teendők a lázgörcs ideje alatt:

  • győződjünk meg róla, hogy semmi sincs a szájában (fulladást okozhat) és ne is adjunk neki semmit szájon át, még lázcsillapítót sem!
  • a környezetet tegyük biztonságossá (a gyermek biztonságos helyre helyezése, pl. ne tudja beverni a fejét semmibe)
  • figyeljük a tüneteket, a lázgörcs időtartamát
  • Fordítsuk a gyermeket oldalára és lazítsunk a ruházatán
  • Csillapítsuk a lázát borogatással és/vagy kúppal, de semmiképp ne szájon át adható készítményekkel

Ha a görcs 5 perc után nem múlik, vagy az alábbi tüneteket tapasztaljuk, mindenképp hívjunk mentőt, vagy forduljunk orvoshoz:

  • huzamosabb idejű légzészavar, légzéskimaradás esetén
  • fejsérülés esetén
  • ha gyermekünk szája a görcs elmúlása után is kékes marad
  • amennyiben mozgászavart, tudatzavart tapasztalunk
   
 

Lázmérők
Háromnapos láz

 

szerző: M. Bálint Emese