2024. május 5., vasárnap
Györgyi névnapja

Háromnapos láz (roseola infantum)

2013-01-27 18:01 | Nézettség: 551
A roseola infantumot okozó vírus sokszor a DNS révén öröklődik – adta hírül az MTI 2008-ban amerikai kutatók vizsgálataira hivatkozva. A háromnapos láz néven ismert betegség a csecsemők és kisgyerekek fertőző, kiütést és magas lázat okozó vírusos betegsége. A legtöbb esetben magától és könnyen gyógyul, szövődményei nagyon ritkák.
Háromnapos láz (roseola infantum)

A betegség leírása

A háromnapos láz (roseola infantum) egy gyakori vírusos fertőzés, amely magas lázzal és kiütésekkel jár. Leggyakrabban hat hónapos és  két éves kor között fordul elő. A roseola infantum megbetegedést a human parpovírus B19 okozza, amely egyfajta herpesz vírus (HHV-6).A háromnapos láz cseppfertőzéssel terjed, így a gyermekek egymásnak adják át a vírust vagy sok esetben a szülőktől kapják, amihez elég ha a földre lepotyogott cumit apa vagy anya lenyalogatva adja vissza gyermekének.

A lappangási idő feltehetőleg 5 és 15 nap között van. A gyermek fertőzőnek számít a láz előtti pár naptól egészen a bőrkiütések megjelenéséig. A betegség cseppfertőzéssel terjed, egészen a teljes gyógyulásig. Ahogyan a legtöbb herpeszvírus esetében, amennyiben valaki átesett ezen a betegségen, immunissá válik, vagyis többször már nem fertőződik meg.

Egyes szakértők szerint a várandós anyákra is veszélyes lehet a betegség, mert a fertőzés az édesanyán keresztül a magzat szervezetébe kerülhet, ezért amennyiben a kismama háromnapos lázban szenvedő gyermekkel érintkezik, mindenképp egyeztessen szakemberrel (a háromnapos lázat diagnosztizáló gyermekorvossal, vagy saját nőgyógyászával).

Tünetek

Első tünetként a gyereknek 3 napig tartó (innen a 3 napos láz elnevezés), igen magas (39-41°C) és többnyire csillapíthatatlannak tűnő láza van, amelyet általában enyhe légúti hurutos tünetek is kísérnek. Ritka esetben lázgörcs is előfordulhat ebben az időszakban. A roham általában pár percig tart, mely után a gyermek álmos lesz, és többnyire el is alszik. A láz mérséklődését követően jelennek meg az egész testet beborító, rózsaszínes foltos kiütések, melyek nyomásra elhalványulnak. Ezek először a törzsön jelentkeznek, azonban hamar átterjedhetnek a nyakra, a fejre és a végtagokra is. A kiütések nem viszketnek és pár napon belül nyomtalanul elmúlnak.

Egyes gyermekek esetében háromnapos láz mellett egyéb tünetek is jelentkeznek, mint a köhögés, torokgyulladás, hasmenés vagy nyirokcsomó-duzzanat. Szövődmények csak nagyon ritka esetekben fordulnak elő, ezek lehetnek: máj- vagy agyhártyagyulladás.

Kezelés

Nagyon fontos, hogy a betegség kezelésre antibiotikumok nem alkalmasak, mivel a betegség vírusos eredetű fertőzés. Ezért  a kezelés alatt lázcsillapítón kívül más gyógyszerre nincs szükség. A betegségben szenvedő gyerekek ingerlékenyebbé válnak a kiütések megjelenése után, mint előtte a lázas szakaszban. Rendkívül fontos a megfelelő folyadékbevitel, hiszen a magas láz miatt a gyermek szervezete könnyen kiszáradhat. Biztos diagnózist mondani csak a kiütések megjelenésekor lehet, hiszen a magas láz és az esetleges hurutos megbetegedésre jellemző tünetek többféle más betegségre is utalhatnak.

Orvoshoz kell fordulni, ha a láz három-négy napon belül nem múlik el, vagy a gyerek nem érzi jobban magát, a gyermek szokatlanul álmos, erős fejfájása vagy nyakmerevedése van, a foltok terjeszkednek és élénk vörös színűvé válnak.

A lázcsillapításon kell, hogy legyen a hangsúly a kezelés során. A lázcsillapításról egy korábbi cikkünkből részletesen tájékozódhatsz itt.

Megelőzés

A vírusos fertőzéseket nehéz megelőzni. A higiénia, a fertőzött emberek elkerülése és az egészséges táplálkozás csökkentheti a betegség terjedését.

   
 

Lázmérők
Gyermekkori lázcsillapítás

 

szerző: M. Bálint Emese