2024. május 4., szombat
Mónika névnapja

Lázmérők

2013-01-27 15:20 | Nézettség: 116
Lázcsillapításhoz kapcsolódó cikkünkhöz kiegészítésképpen összegyűjtöttük a forgalomban kapható lázmérőket és pár szóban összefoglaltuk működési elvüket, illetve az esetleges előnyeiket, hátrányaikat, hogy megkönnyítsük a megfelelő eszköz kiválasztását.
Lázmérők

Mielőtt belekezdenék a lázmérők típusainak leírásába, egy dolgot tisztáznunk kell. Különösen kisgyermekek és csecsemők esetén elmondható, hogy a legpontosabb és legkevésbé manipulálható módszer a testhőmérséklet végbélben történő mérése, digitális hőmérővel. Természetesen a nagymamánál fellelhető higanyos lázmérő is pontos eredményt ad, de vajon melyik gyerek szereti, ha 5-10 percig egy idegen tárgy tartózkodik a popsijában…?!

Rengeteg újfajta lázmérési eszköz van manapság forgalomban és fontos, hogy megtanuljuk őket helyesen kezelni, illetve mindig a legmegfelelőbb módszert alkalmazzuk, szem előtt tartva a beteg állapotát, életkorát, a lázmérés pontosságára ható tényezőket (fülgyulladás, erős verejtékezés, stb.). Például ne mérjünk lázat intenzív testmozgás vagy forró fürdő után.

lázmérők

A következőkben pedig nézzük a lázmérő típusokat.

Higanyos lázmérő

Higanyos lázmérőket 2009 óta tilos az Európai Unióban, így hazánkban is forgalmazni és gyártani, tekintettel azok környezetszennyező és egészségkárosító hatására. A higany a környezetbe kerülve okoz mérgezéses tüneteket, így csak akkor okoz veszélyt, ha a hőmérő eltörik. Bizonyára jó pár háztartásban találkozhatunk még ilyen „retró” eszközökkel, azonban célszerű egy könnyebben használható modernebb lázmérőt beszerezni.

Hagyományos működésű, higanymentes lázmérő

Ezek gyakorlatilag tökéletesen megegyeznek higanyos társaikkal, ami a működés elvét és a megjelenést illeti, azonban nem a káros és betiltott higannyal vannak töltve, hanem hasonlóan viselkedő, nem káros anyagokkal.

Hagyományos formájú, digitális hőmérő

A hagyományos higanyos hőmérőhöz hasonló formájú, így szájban, végbélben, hónaljban egyaránt használható. A mérés befejeztével csipog, ezzel jelezve, hogy a mért hőmérséklet megegyezik a testhőmérséklettel. Létezik flexibilis véggel rendelkező fajta belőle, ami a végbélben, szájban történő alkalmazást teszi kényelmesebbé.

Fülhőmérő

Költségesebb megoldás a fülhőmérő, mely a dobhártya által kibocsátott infravörös sugárzás komponenseiből következtet testünk hőmérsékletére. Kényelmes megoldás, hiszen nem kell vetkőzni, a hallójáratban elvégezhető a mérés (megjegyzem ez az én gyermekemnél hasonló ellenállásba ütközne, mint a popsiba dugott hőmérő), azonban fél éves kor alatt a szűk hallójárat miatt nem alkalmazható, nagyobb gyermekkorban, felnőttkorban a fülzsír miatt nem garantált a pontos érték és középfül-gyulladás szintén befolyásolja azt, valamint akár fájdalmas is lehet. A fülhőmérő használata során törekedni kell a hallójáratba való pontos, résmentes illesztésre, hogy minél pontosabban mérhessük meg gyermekünk testhőmérsékletét.

Digitális homloklázmérő

A fülhőmérőkhöz hasonló elven működik, a kibocsátott infravörös sugarakból következtet a test hőmérsékletére. Sokszor a fülhőmérővel kombinált eszköz (külön feltéttel). Egyszerű, gyors és különösebb kényelmetlenség nélkül elvégezhető a lázmérés, azonban ezen eszköz esetében is elmondható, hogy vannak befolyásoló tényezők, pl. a verejtékezés.

Folyadékkristályos lázmérő szalag és tapasz

Valószínűleg már gyermekkorunkban találkozhattunk ennek a lázmérőnek szalag formájával, melyet a homlokunkra kellett tapasztani és 1-2 perc után színváltozással jelezte testünk hőmérsékletét. A mai darabok is ezt teszik, azonban ezeket a mérési eredményeket csak tájékoztató jellegűként szabad kezelni, hiszen erősen befolyásolhatóak, valójában a gyermek bőrének hőmérsékletét mérik. Létezik 48 órán át használható matrica vagy tapasz formátumú verzió is, ami tartós betegség esetén – mint irányadó – hasznos lehet, hogy ne kelljen pl. éjszaka akár óránként felkelteni a gyereket lázmérés céljából.

Lázmérő cumi

A lázmérő cumi egy digitális kijelzővel ellátott speciális cumi, melynek használata ideális csecsemőknek és kisgyermekeknek, mivel kíméletes, szájban történő mérést tesz lehetővé. Azonban általánosságban elmondható hogy a kapott értékek nem megbízhatóak. A hőmérős cumi segítségével csak megközelítő hőmérséklet értéket kaphatunk, ezért láz gyanú esetén egy másik eszközzel végezzünk kontroll mérést.

   
 

Gyermekkori lázcsillapítás
Háromnapos láz

 

szerző: M. Bálint Emese