2024. Április 26., péntek
Ervin névnapja

Napozás és strandolás pocakosan

2014-06-24 20:06 | Nézettség: 260
Nyaralás, napozás, fürdés, úszás? Le kell mondanunk minderről a terhesség alatt? Természetesen nem! Ha odafigyelünk néhány apróságra, várandósságunk alatt is élvezhetjük a nyári örömöket.

Az alapvető napozási szabályok természetesen a kismamákra is vonatkoznak. Így például nekik sem javasolt 11 és 15 óra között direkt napfényben tartózkodni, oda kell figyelniük a folyadékpótlásra, napvédő krémet kell használniuk, a napszúrás elkerülése végett sapkát, kalapot célszerű viselniük, stb.

Van ezen kívül néhány olyan javallat, amit érdemes megfontolni és betartani várandósan. Alapvetően mindent szabad, de szem előtt kell tartanunk, hogy várandósan a szervezetünk más állapotban van, a kisember növesztése az elsődleges feladata, így önmaga védelmére kevesebb energia marad, vagyis szervezetünk védekezőképessége jóval kisebb, mint azokban az időkben, amikor még nem voltunk ebben a „más” állapotban. Olvashatunk továbbá arról is, hogy a kismamáknál megjelenhetnek olyan betegségek, allergiás reakciók, amiket korábban nem tapasztalt.

Vagyis a napozás során:

  • oda kell figyelnünk a faktorszámra, mert bőrünk a megszokottnál kisebb mértékben tud csak védekezni a sugárzással szemben – használjunk magasabb faktorszámú napvédőt
  • számítanunk kell esetlegesen valamilyen allergiás tünetre, amit eddig nem tapasztaltunk, pl. napallergia
  • az eddigieknél jobban figyeljünk folyadékháztartásunkra, mert az egyensúlytól eltérő állapotokat, várandósan nehezebben tolerálja szervezetünk
  • bár a baba, kuckójában tökéletese védve van a káros UV-sugárzástól, érdemes a hasunkat elfedő ruhában napozni
Napozás és strandolás pocakosan

 nyári napfürdővel szinte minden esetben együtt jár a strand, medencében pancsolás, úszás is. Terhesen ezzel kapcsolatosan is van néhány jó tanács, amit érdemes megfogadni a leendő édesanyáknak:

  • a meleg víz (termálvíz, gyógyfürdő) alapvetően nem tesz jót a kismamáknak – a meleg okozta vérbőség a terhesség elején vetélést, a terhesség végén pedig idő előtti szülést okozhat, ezért javasolt inkább kerülni a meleg vizes medencéket (különösen az első és a harmadik trimeszterben)
  • a gyógyvizek kémiai, ásványianyag-tartalmuk miatt sem javasoltak
  • ezzel együtt az extrém hideg víz sem ideális, mert a méh összehúzódását okozhatja
  • a fürdőzés, vagy úszás alkalmával érdemes odafigyelni a vízminőségre – ahogy a napozásnál is említettük, szervezetünk védekezőképessége jóval kisebb, így a hüvely, bőr bakteriális, gombás fertőzéseire sokkal nagyobb esélyünk van kismamaként (a baktériumok, gombák szaporodását különösen fokozza a meleg víz)

Mindazonáltal az egész terhesség alatt a lehető legjobb sport az úszás, hiszen a megnövekedett testsúly és laza ízületek a többi sport esetében veszélyesek lehetnek, míg az úszás nem terheli meg mozgásszerveinket, és nagyon jól átmozgatja a testet.

Emellett persze nem elhanyagolható tény az sem, hogy a napozás okozta jókedv, a termelődő D-vitamin, a kikapcsolódás, az új élmények egy nyaralás alatt, és minden, ami jót tesz lelkünknek, az a babánknak is jót tesz, tehát nem kell otthon maradni, nyáron, pocakosan is irány a szabadba.