2024. Április 24., szerda
György névnapja

Napozás gyerekkel

2014-05-31 15:10 | Nézettség: 159
A kisbabák és gyermekek sokkal jobban ki vannak téve a káros UV sugaraknak, mint a felnőttek, emellett még megmagyarázni is nehezebb nekik, miért nem rohanhatnak egyből a hűsítő vízbe, és miért kenjük be őket napozószerekkel. A napozásnak azonban gyermekkorban is számos jótékony hatása lehet, ha okosan és tudatosan csináljuk.
Napozás gyerekkel

Napozás gyerekkelGyermekeink bőrének védelmére születésüktől szükség van, azonban nem a fényvédelem és napoztatás módja az életkorukhoz kell, hogy igazodjon. A kisbabák bőre születésükkor még nincs felkészülve a napozásra. Nem védi őket savköpeny, mint nagyobb társaikat és a felnőtteket, nem termel bőrük melanint, mely fontos védelmi szerepet tölt be a napsugarakkal szemben.

A nagyobb gyermekek esetében fontos a tudatos napozásra való nevelés is. A megfelelő fényvédő szerek használatához történő hozzászoktatás és a megfelelő strandolási, napozási szokások kialakítása a szülő feladata. babázó tipp
Emellett érdemes odafigyelni a táplálékkal együtt bevitt fényvédő vitaminokra is. A béta karotin, és az A,- C,- E,- vitaminok védik egészséges sejtjeinket és segítik a szervezet önálló védekező rendszerének fenntartását, ezért érdemes a napi étrendbe beépíteni, adott esetben növelni a béta karotint és az A,- C,- E,- vitaminokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztását.

 Napozási 1x1

  • 3 hónapos kor alatt nem javasolt a napozás – inkább levegőztessünk nyitott ablaknál, árnyékos helyen.
  • Fontos a fokozatosság – első napoztatáskor csak pár percet tartózkodjunk a picivel a napon.
  • Fél éves korig a napvédő krém használata sem javasolt, de ezt követően is érdemes természetes alapanyagokat (pl. kakaóvaj) használni.
  • A napozószerek körülbelül félórával használat után fejtik ki hatásukat, ezért érdemes még a szabadba indulás előtt alkalmazni őket.
  • A napvédő szerek faktorszáma azt határozza meg, hogy mennyi ideig tartózkodhatunk a napon anélkül, hogy leégnénk:

Pl. ha a bőrtípusod alapján 20 percet tartózkodhatsz a napon leégés nélkül, és 12-es faktorszámú naptejet használsz, úgy 12 x 20 percig, vagyis kb. 2 órán át sütkérezhetsz.

  • Strandolás esetén vízálló napozószereket válasszunk.
  • A káros UV sugárzás délelőtt 11 és délután 16 óra között a legerősebb, ezért lehetőleg csak ezen időszakon kívül tartózkodjunk huzamosabb ideig a napon.
  • Az UV sugárzás árnyékos helyeken is ér minket, hisz a növényzet, vagy a napernyő is átengedi a káros sugarak egy részét, továbbá a talajról visszaverődő sugarakkal is számolnunk kell.
  • babázó tippAz extra magas faktorszámú napozókrémek használata gátolja a D-vitamin felszívódását, így pár perces napozáshoz elegendő az alacsony (kb. 10-20) faktorszám.
  • A bőr védelme mellett fontos a szem védelme is. Nyaralás alatt a nagyobb gyermekek, akik többet tartózkodnak a napon, viseljenek UV-szűrővel ellátott napszemüveget.
  • Érzékeny bőrűeknek a világos színű sapka és póló használata is ajánlott a napvédő mellett.
  • Borult időben, vagy erős szélben, nem érezzük bőrünkön, de az UV sugárzás szintje ekkor is lehet kiugróan magas.
  • A magasabb vidékeken, hegyekben az UV sugarak hatása is erősebb, hisz a sugárzást megszűrő légréteg vastagsága arányosan csökken a tengerszint feletti magasság növekedésével.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a napozás egy rossz és alapvetően káros dolog, hisz sok szempontból jótékony hatása van szervezetünkre. A természetes UV sugárzás hiánya is káros, hisz a D vitaminok csoportjába tartozó D3 vitamin csak napfény hatására termelődik szervezetünkben, ezáltal serkentve a csontosodást, a kalcium felszívódást és immunrendszerünk megfelelő működését.

A napozás egyes bőrbetegségek megszüntetésében, vagy tüneteik féken tartásában is fontos szerepű. Jelentős javulást tapasztalhatnak az ekcémás, allergiás bőrbetegségekben szenvedők, az allergiás, viszketéssel járó, pörsenéses tünetek általában javulnak, vagy akár teljesen meg is szűnhetnek a napozás hatására. Ehhez természetesen hozzájárul az ilyen bőrfelületek szabadon hagyása is, ezért az is fontos, hogy nyári időszakban lenge ruházatot válasszuk. Csecsemő- és kisgyermekkorban a pelenka- és melegkiütések elkerülésére és megelőzésére is remek megoldás a szellős ruha és pár perc napozás.

   
   

szerző: M. Bálint Emese