2024. május 5., vasárnap
Györgyi névnapja

Nehéz döntés - babakocsi!

2013-03-08 17:35 | Nézettség: 386
Melyiket vegyem? Az egyik jó lesz 3-4 éves koráig, de a másik sokkal könnyebb… Az egyiket tudom hordozóval is használni, de a másik olyan trendi… Ez kényelmesnek, de vajon belefér-e az autóba? és még sorolhatnám a kérdéseket, melyek egy első babakocsi mustra alatt felmerülhetnek az emberben.
Nehéz döntés - babakocsi!

régi babakocsiBabakocsik százával állnak a boltokban és járnak-kelnek az utcákon. Mindegyiknek van előnye és hátránya is.

Mielőtt választanánk, mindenképp gondoljuk át jól, hogy mire is van szükségünk, hisz egy babakocsi nem olcsó mulatság és a feleslegesen kidobott tízezrek később még jól jöhetnek. Persze első babás anyukáknak ez nem olyan egyszerű, ezért is szeretnénk segíteni a választást ezzel a cikkünkkel.

Elsőként az alapvető tulajdonságokon, funkciókon fussunk végig:

mózeskosárMózes kosár: Az újszülötteket csak olyan babakocsiban szabad hordozni, melyben vízszintesen tudnak feküdni. Ehhez szükséges a mózeskosár, vagy a mózeskosárhoz hasonló funkció. A három vagy többfunkciós babakocsik esetében a kemény falú mózeskosár általában levehető és külön elemként is használható. A kevesebb funkcionalitással rendelkező kocsik esetében a háttámla vízszintesre döntésével érhető el a funkció, mely sok esetben egy puha falú mózeskosárral egészül ki. A mózeskosár méretétől függően általában a baba fél éves koráig használható.

Sport funkció: A sport funkciót akkor használjuk, amikor a baba már tud ülni, tehát 7-8 hónapos kortól. Sport funkcióval a klasszikus , „régi vágású” mélykocsikon kívül minden babakocsi rendelkezik, hiszen ez a funkció az, amit a legtöbb ideig használunk.

Kerekek: A babakocsi kerekei lehetnek hagyományos felfújható gumikerekek, ezek inkább nehezebb terepre valóak, hiszen a zötykölődés nagy részét felfogják, azonban ahogy a bicikligumi, ez is ki tud lyukadni és cseréje macerás, illetve költséges lehet. Léteznek, ún. tömör műanyag kerekű babakocsik is, melyek általában jóval kisebbek felfújható társaiknál. Előbbi verzió nagyon szépen sibabakocsi kerekekklik és valóban kevésbé ráz terepen, utóbbi azonban könnyebben mozgatható és könnyebb. Bolygósítható kerekeknek nevezzük azokat a kerekeket (általában a babakocsi első kerekei), melyek bármely irányba tudnak mozogni megkönnyítve ezzel a kanyarodást, manőverezést. Általában majdnem minden babakocsi el van látva ilyen kerekekkel. Egy probléma lehet csak az első pár bolygó kerékkel, ez pedig az átfordítható tolókarból adódik, ugyanis a tolókar árfordításakor a bolygó kerekek hátulra, a fix kerekek pedig előre kerülnek, ami nehézséget okozhat a közlekedésben.

Átfordítható tolókar: Egyes babakocsik esetében a tolókar átfordítható, ami azt jelenti, hogy a változtathatjuk a tolás irányát. Ily módon, amíg pl. mózeskosarat használunk, tolhatjuk szemből babánkat, a sport részre való áttéréskor pedig megfordítva a kart, hogy gyermekünk szabadon nézelődhessen. Az átfordítható tolókar helyettesítője lehet a többfunkciós babakocsik esetében a szemből és menetiránynak megfelelően is rögzíthető feltét.

esernyőre csukható babakocsiEsernyőre csukható babakocsi: Tolókarja általában nem ér össze, hanem egy esernyő hajlított nyeléhez hasonló. A babakocsi oldalsó tengelyei simulnak egymásra összezárt állapotában, így veszi fel az esernyőformát.

Lapra csukható babakocsi: Ezen típusok esetén az összezárás a vízszintes irányban történik, vagyis a tolókar csukódik rá a hátsó kerekekre, így kapjuk a lap formát. 

Babakocsi típusok

babázó tippMielőtt választanánk, fogadjunk meg valamit. Ha egy más van rá és még nem vagyunk tapasztaltak a témában, ne próbáljuk meg lefedni a gyermek első 3-4 évét, mondván, hogy vegyük a drágábbat, mert az úgyis sokáig jó lesz. 3-4 év alatt sok minden megváltozhat, elköltözünk, jön a tesó, stb. Ezekhez a megváltozott viszonyokhoz nem biztos, hogy megfelelően tudunk választani évekkel korábban.
A továbbiakban a főbb típusokat szedtük össze egy táblázatba, a jellemzők között pedig szerepeltettük azokat a lényeges szempontokat – a babakocsi tulajdonságait, extráit – amiket érdemes megfontolni vásárlás előtt, és amelyek egyben általában a legfőbb árbefolyásoló tényezők is. Igyekeztünk leírni, hogy mikor érdemes az adott típust választani. Reméljük segítségetek lesz az összeállításunk.

Főbb kocsifajták

 

Jellemzők

Egyszerű sport babakocsi

utazós babakocsi

 

Tili-toli vagy „buszozós” babakocsi néven is emlegetett könnyű járgány, már biztonságosan ülni tudó babáknak (kb. 8 hónapos kortól). A legfontosabb szempont az ilyen babakocsi vásárlásakor a súlya. Általában 4-7 kg-osak. Legtöbbjük esernyőre csukható, de a nagyobbak között létezik lapra csukható is. Téli időszakban nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb, mert általában pici kereke van, amit nehéz a hóban tolni, illetve az ülőrész sem túl vastag, így nem védi a hidegtől gyermekünket.

Viszont! Nagyon egyszerű szállítani kézben, buszon és autóban is, összecsukni is könnyen lehet. A kerekei egyszerűek, többnyire tömör műanyagból készülnek.

Megfontolandó részletek

  • szükség van-e napfénytetőre?
  • dönthető háttámla fontos-e?
  • vásárláshoz szükséges kiegészítők fontosak-e (alsó tároló kosár és hátsó bevásárló háló)
  • levehető, gépben mosható huzat

Megfelelő választás számotokra, ha….

Mivel ez a babakocsi újszülöttek szállítására nem alkalmas, ezért mindenképp „kiegészítő” babakocsiként javasoljuk megvásárolni. Könnyű szállíthatósága miatt mindenképp ajánljuk tömegközlekedőknek, vagy magas emeleten lakóknak.

Ellenérvek

  • télen nem a legmegfelelőbb választás
  • egy könnyebb kétfunkciós babakocsi lehet helyettesítője

Kétfunkciós babakocsi (mózeskosár és sport rész)

kétfunkciós babakocsi

 

Ezen babakocsi típus esetében rengeteg variáció létezik. A legtöbb változat lapra zárható, de létezik esernyőre csukható verzió is. A kerekek tekintetében is van választék. Kapható tömör műanyag kerekű is, de vannak felfújható gumikerekűek is. Létezik átfordítható tolókaros és egy irányból tolható verzió. Ezek általában nagyobb és súlyosabb példányok és méretük nagyban függ a fenti funkcióktól.

Megfontolandó részletek

  • gumi vagy tömör műanyag kerék – ez a terepviszonyok, a kocsi mérete és súlya szempontjából fontos
  • lábzsákra szükségünk van-e
  • akasztó, pohártartó, egyéb tároló rekeszek
  • háttámla dönthetősége

Megfelelő választás számotokra, ha….

Nem utaztok sokat autóval, illetve ha rendelkeztek külön hordozóval az autós utazáshoz.

Ellenérvek

ha nem teljesen (180 fokban) dönthető a háttámla, újszülötteknek nem megfelelő választás

Kétfunkciós babakocsi (sport rész és hordozó)

kétfunkciós babakocsi

 

Az előző kétfunkciós társához képest annyi a különbség, hogy a sport részre egy hordozó rögzíthető, ami általában egyúttal autósülésként is funkcionál. Ily módon, ha a babakocsi háttámlája 180 fokban dönthető, gyakorlatilag mindhárom alapvető funkciót tudja a babakocsi. Igaz, mózes betét nélkül.

Megfontolandó részletek

  • háttámla dönthetősége
  • lábzsákra szükségünk van-e
  • akasztó, pohártartó, egyéb tároló rekeszek
  • gumi vagy tömör műanyag kerék – ez a terepviszonyok, a kocsi mérete és súlya szempontjából fontos

Megfelelő választás számotokra, ha….

Ha nem kitétel, hogy gyermeketek újszülött korában mindenképp klasszikus mózeskosaras babakocsiban utazzon. Ezen típusok nagy része funkcionalitásban szinte megegyeznek többfunkciós társaikkal, áruk azonban kedvezőbb.

Ellenérvek

  • ha nem teljesen (180 fokban) dönthető a háttámla, újszülötteknek nem megfelelő választás
a hordozó használata mellett ugyanúgy használatban van a sport rész is, hiszen az nem eltávolítható, így a babakocsi súlya jelentősen megnő

Többfunkciós babakocsi

multifunkciós babakocsi

 

A többfunkciós babakocsik esetében az egyes funkciók külön-külön használhatóak. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a babakocsi vázára különböző feltéteket lehet helyezni: mózeskosarat, hordozót és sport részt. A három fő funkció kiegészülhet más extrákkal mint pl. a külön is használható, ringatható mózeskosár. Egyes típusok esetében a feltétek külön-külön is megvásárolhatóak. Egy-két apró eltéréssel gyakorlatilag minden extrával rendelkeznek.

Megfontolandó részletek

  • akasztó, pohártartó, egyéb tároló rekeszek
  • gumi vagy tömör műanyag kerék – ez a terepviszonyok, a kocsi mérete és súlya szempontjából fontos

Megfelelő választás számotokra, ha….

Ha sokat utaztok autóval, amíg a baba pici (9-10 kg-ig), a hordozót egyszerűen levehetitek a babakocsiról és átrakhatjátok az autóba. Ha a emeleten laktok, de a babakocsi alsó részét kocsi tárolóban, garázsban szeretnétek hagyni. Mivel ezek a babakocsik általában erősebbek a többi verzióhoz képest, több gyermeket is tervezőknek is jó választás lehet.

Ellenérvek

  • általában nem könnyű járgányok, így nem ajánlott azoknak, akiknek emeleteken át kell cipelniük a babakocsit
  • méretük alapján nem férnek el bármely csomagtartóban, ezért ezt mindig ellenőrizzük
ennél a kategóriánál a meglehetősen magas árszínvonal is befolyásolhatja a döntést, még az olcsóbbak is sok tízezer forintosak.

Amiről még nem volt szó...

babázó tipp3 vagy 4 kerék?

Manapság nagyon trendi a 3 kerekű babakocsi, de sokan idegenkednek tőle azt gondolván, hogy a stabilitása nem hasonlítható össze a 4 kerekű típusokéval. Nézzünk néhány előnyös és hátrányos tulajdonságot. A 3 kerekű babakocsikkal általában könnyebb manőverezni és a kisebb „nyomtáv” miatt könnyebb lehet a közlekedés szűk helyeken (pl. tömegközlekedési eszközökön, vagy ha a hó csak egy keskeny sávban lett letolva a járdán). Súlyuk a kisebb váz miatt kevesebb. Hátrányok között lehet említeni a némileg alacsonyabb fokú stabilitás mellett, hogy a kisebb alsó rész miatt, az alsó kosár mérete is kisebb (bár ez sem igaz az összes típusra). Összességében tehát, megfontolva a körülményeinket egy háromkerekű sportos kocsi mindenképp jó választás lehet.

Tisztítás

babázó tippA babakocsik többségére elmondható, hogy levehető huzattal rendelkeznek és a huzatok egy részét mosógépben is ki lehet mosni. Van azonban különbség a leszerelésben. Egyes típusok esetében olykor 10-20 csavar kihajtásával távolíthatók csak el a huzat részei, ezért erre érdemes odafigyelni, mert ha elérkezik gyermekünk nassolós korszakához, meglehetősen gyakran kell majd tisztogatnunk a járgányt. A zipzárral és patenttal rögzített huzatok esetében egyszerűbb a mosógépben való tisztítás.

Kiegészítő termékek babakocsikhoz

  • esernyő/napernyő
  • bevásárló háló
  • esővédő
  • bundazsák
  • szúnyogháló
  • mózeskosárhoz bekötő szett
  • játékhíd vagy lánc
  • csíptethető zenélő-forgó
  • testvérfelálló – egyes típusoknál ülő funkcióval

 

   
 

 

 

szerző: M. Bálint Emese