2024. Április 20., szombat
Konrád, Tivadar névnapja

Tippek az örömteli és gyengéd fürdetéshez

2013-08-12 22:54 | Nézettség: 111
10 tipp újszülöttek és kisgyermekek fürdetéséhez a biztonság, a helyes bőrápolás és a boldogan eltöltött pancsolás jegyében.
Tippek az örömteli és gyengéd fürdetéshez

fürdetés

1. Az újszülöttek testhajlatait fürdetés előtt napraforgó-, olíva- vagy A-vitaminos gyógyszertári olajjal, a fejüktől a lábaik felé haladva kenjük be, így elkerülhető a bőrfelület túlzott kiszáradása és a szárazság, illetve meleg okozta irritáció. Az olajozást 3-4 hónapos kor után csak szükség esetén (bőrszárazság, hajlatok kipirosodása) végezzük.

2. A fürdővíz optimális hőmérséklete 37 °C. Ügyeljünk rá, hogy a vetkőztetés, olajozás és egyéb előkészületek alatt a víz ki ne hűljön. Használjunk hőmérőt, pár hét után már hőmérő nélkül is meg tudjuk állapítani, hogy a víz megfelelő hőmérsékletű-e.

3. Az újszülötteket hetente 2-3-szor szükséges megfürdetni – természetesen az arc, kezek és pelenka alatti részek tisztántartása mellett. A nagyobb babák fürdetésének gyakorisága aktivitásuktól függ. Az egész nap kúszó-mászó és szilárd ételt fogyasztó lurkókat gyakrabban szükséges fürdetni.

4. A fürdetést általában este célszerű végezni. Így a babánk tisztán kerül kiságyába, mindamellett a fürdetés az esti elalvás előtt megnyugtatja a babákat. A fürdetés választott időpontjánál sokkal fontosabb, hogy a fürdetési ceremónia beépüljön a család napi rutinjába.

5. Gyógyszertári mosakodókrém vs. babafürdetők? Eltérő vélemények, eltérő szokások. Újszülöttnek mindenképp a gyógyszertári fürdőkrém javasolt. Érzékenyebb bőrű babáknak később is. 1 éves kor felett, ha a baba bőre nem „ellenkezik” jöhetnek a habos fürdők, hisz ekkor a fürdetés során a játék is nagyobb szerepet kap.

6. A vízmennyiség újszülöttek esetében kb. 5cm, nagyobb babáknál kb. 10 cm, illetve a baba termetével együtt növeljük, de mindig figyeljünk, hogy a fürdőkádban való ülés ne okozzon gondot gyermekünknek.

7. A titkos „koszos” zugok! Az újszülöttek nem koszolódnak, de a por és a ruhájukból származó szöszök megtapadhatnak 1-2 helyen. Ezért az újszülöttek fürdetésekor az alábbi területek alapos tisztítására mindig figyeljünk: ujjak közötti rész, hónalj és egyéb hajlatok, fülek mögötti bőrfelület, nemi szervek, köldök.

8. A biztonságról… Soha ne hagyjuk gyermekünket felügyelet nélkül, mert nagyon kevés víz is okozhat fulladást, de mást nem is, a fürdetéshez kapcsolódó negatív élményeket biztos. Ügyeljünk a kád tisztán tartására, mert a zsírosabb fürdetőkrémtől és a fürdetés előtt használt olajtól csúszóssá válhat.

9. A fürdetés időtartama újszülött korban igen rövid, kb. 5-8 perc. A picik szeretik a gyengéd érintést, de a hosszú ideig tartó fürdés fárasztó lehet számukra. Ha baba már biztonságosan ül és elkezdődik az igazi pancsolás, a fürdetés során előtérbe kerül a játék, a fürdetés időtartama egyre hosszabb lesz, azonban mindig ügyeljünk rá, hogy a víz nehogy túlságosan kihűljön ez idő alatt.

10. Minél kisebb a fürdőszobánk annál gyorsabban melegszik fel a fürdővíztől a levegő hőmérséklete is, de mielőtt verejtékezve kitárnánk ablakot-ajtót, gondoljunk a vízből éppen kiemelt apróságra, aki ráadásul sokkal érzékenyebb, mint mi felnőttek és nagyon könnye megfázik.

Örömteli pancsolást kívánunk!

szerző: M. Bálint Emese