2024. május 5., vasárnap
Györgyi névnapja

Védőoltások

2013-01-20 16:46 | Nézettség: 148
A védőoltások fontos szerepet játszanak a csecsemők egészségének megőrzésében. A védőoltásokban tulajdonképpen élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét juttatunk a gyermek szervezetébe és a beadás után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Ezt a szakirodalom aktív immunizálásnak nevezi. Ez olyan védettséget biztosít, mintha átestünk volna a természetes betegségen.
Védőoltások

 Alapjában véve háromféle védőoltás létezik:

  • az inaktivált oltás, amely kémiailag hatástalanított organizmusokból készül;
  • a gyengített oltás, amit átalakított élő organizmusokból állítanak elő, hogy megakadályozzák a fertőzést;
  • az oltásnál a kórokozó inaktivált méreganyagát juttatják a szervezetbe. A mérgeket hatástalanítják, hogy ne okozzanak megbetegedést. Az oltóanyag típusa attól függ, hogy melyik betegség ellen biztosít védelmet.

 Magyarországon a gyermekek többsége élete első két évében megkapja a védőoltások jelentős részét. A gyermekek oltását az oltási naptár alapján végzik. Bizonyos esetekben nem ajánlott az oltás, vagy célszerű elhalasztani. Mindig tájékoztassuk az orvost illetve a védőnőt, ha a gyermek:

  • egy másik oltásnál rosszul reagált, vagy oltás után anaflaxiás sokkot kapott a tojástól (csak a kanyaró-rubeola-mumpsz oltásnál),
  • ha láza van,
  • neki vagy valamely családtagjának immunrendszeri betegsége van,
  • görcsrohamai voltak régebben

 Gyakran találkozhatunk a szakirodalomban az az "oltási reakció" és az "oltási szövődmény" kifejezéssel. A két kifejezés közötti különbség a következő: az oltási reakció a beadás után jelentkező normális reakció, ami bizonyos gyermekeknél előfordul, másoknál nem. Tünetek lehetnek az oltás helyén kialakuló fájdalmas duzzanat, bőrpír vagy akár láz is. Oltási szövődmény azoknál jön létre, akik az átlagtól eltérően reagálnak az oltásra, a szövődmény fellépte előre nem megjósolható.

 Az oltás után fel kell készülnünk az oltási reakciók kezelésére. Az injekció miatt sok gyermek belázasodik. Amennyiben a gyermek láza 37,5C fok fölé emelkedik a következőkre figyeljünk:

  • adjunk a gyermeknek sok folyadékot;
  • ha ágyban fekszik, ne legyen rajta túl sok takaró;
  • adjunk lázcsillapítót;
  • szükség esetén alkalmazzunk, langyos vizes lemosást, majd hagyjuk, hogy a bőr magától megszáradjon.

 Amennyiben a fenti intézkedések ellenére is a gyermek felmegy 39C fölé, esetleg görcsrohama van, azonnal hívjunk orvost.

   Válaszd ki az oltást!
Oltási napló  Kötelező
Választható  
BCG oltás      
       

Oltási napló

Életkor

Oltás

Elnevezés

Kötelező / Ajánlott

0-6 hét

BCG

Tuberkolózis elleni oltás

Kötelező

2 hónap

DTPa-IPV-Hib

Diftéria, tetanusz, szamárköhögés elleni oltás

Kötelező

3 hónap

DTPa-IPV-Hib

Diftéria, tetanusz, szamárköhögés elleni oltás

Kötelező

4 hónap

DTPa-IPV-Hib

Diftéria, tetanusz, szamárköhögés elleni oltás

Kötelező

15 hónap

MMR

Mumpsz, kanyaró, rózsahimlő elleni oltóanyag

Kötelező

18 hónap

DTPa-IPV-Hib

Diftéria, tetanusz, szamárköhögés elleni oltás

Kötelező

3 év

DTPa-IPV

Inaktivált (=elölt) vírust tartalmazó gyermekbénulás elleni oltóanyag

Kötelező

6 év

DTPa-IPV

Inaktivált (=elölt) vírust tartalmazó gyermekbénulás elleni oltóanyag

Kötelező

11 év

MMR

Mumpsz, kanyaró, rózsahimlő elleni oltóanyag

Kötelező

14 év

Hepatitis B

Fertőző májgyulladás elleni oltóanyag

Kötelező

Kötelező oltások

Tuberkolózis elleni oltás - BCG

 Régen a Tuberkolózis Európa-szerte elterjedt, sok áldozatot szedő fertőző betegség volt. Legelterjedtebb és legismertebb formája a tüdő-TBC. Sajnos a tuberkulózis Magyarországon az 1950-es évek előtt népbetegségnek számított; ezért morbus Hungaricusnak is nevezték.

 Az oltás a Bacillus Calmette et Guerin rövidítésből kapta a nevét. Az eredeti tuberkulózis kórokozót a védőoltást kidolgozó kutatók, Calmette és Guerin 13 éven keresztül vitték át (passzálták) egyik táptalajról a másikra. A 13 éves passzálás alatt a baktérium kórokozó tulajdonságait irreverzibilisen elvesztette, de immunválaszt kiváltó (antigén) tulajdonságait megtartotta. Az oltás élő, attenuált baktériumot tartalmaz.

 A beadás helyén néhány nap múlva bőrpír, majd kb. lencsényi göbcse keletkezik, mely heteken, hónapokon keresztül megmarad. A göbcse időnként elgennyed, kifakad, vagy sebészi megnyitása válik szükségessé; a göbcse elgennyedése ép immunrendszer esetén nem veszélyes. Ellenjavallata az oltásnak a lázas állapot, súlyos immunhiányos állapot.