2024. március 29., péntek
Auguszta névnapja

12. hét

2013-10-02 23:46 | Nézettség: 151
Egy magzat a tizenkettedik hétben igen mozgékony, már az ujjait is tudja mozgatni.
12. hét
 A 12. hét
 
                A kismama és a baba

Előtűnnek a körmök, az arca is teljesen kifejlődött, szemeit a terhesség utolsó harmadáig védik a csukott szemhéjak. Babánk lélegzik, agyának tökéletes fejlettsége következtében képes érezni a fájdalmat, veséje vizeletet választ ki, bélmozgásai is beindulnak.  Lezárul a kockázatos időszak, és aki eddig nem tette meg, a Down-kór szűrésére végzett ultrahang vizsgálat után, nyugodt szívvel közölheti a legfrissebb híreket a környezetével. 

Lassacskán átveszi a sárgatest hormon szerepét a méhlepény, ezzel egyidejűleg a legtöbb kismamának szűnnek a rosszullétei, a hányinger, émelygés, gyomorsav okozta panaszok enyhülni látszanak.

Ha ezen a héten nem is teszed meg, érdemes elgondolkodnod, hogy hogyan közlöd a munkahelyeden a jóhírt. Jó, ha tudod, hogy a felmondási védelem csak azokra a kismamákra vonatkozik, akik már bejelentették terhességüket munkáltatójuknak. Készülj fel az esetleges kérdésekre: Meddig tervezel otthon maradni?, Akarsz-e távmunkában dolgozni a baba születése előtti utolsó időszakban, vagy a születése után?, stb.

                Orvosi vizsgálatok

A 12. héten sor kerül a Down-kór és már genetikai rendellenességek szűrésére alkalmas és kötelező ultranhang szűrésre. Az ultrahang vizsgálaton az orvos a baba életjelei, fejlettségi szintje mellett a nyaki redő vastagságát (NT) és az orrcsont meglétét is ellenőrzi (ezekből ugyanis kromoszomális rendellenességekre lehet következtetni).

Az ultrahang vizsgálat mellett a Kombinált vagy Integrált teszten résztvevő kismamáknak még egy vérvizsgálat is esedékes, mely során a PAPP-A szint meghatározásának segítségével, illetőleg az ultrahang vizsgálat eredményével igyekeznek még jobban kiszűrni az orvosok egy esetleges genetikai betegség jelenlétét. A teszt elvégzésének legoptimálisabb időpontja a 12. hét, de a 11. és 13. hét között bármikor elvégezhető.

                Ultrahang képek

 

   
 

Terhesség alatti vizsgálatok

 

 szerző: M. Bálint Emese