2024. Április 26., péntek
Ervin névnapja

13. hét

2013-10-02 23:47 | Nézettség: 127
A tizenharmadik hét az első trimeszter utolsó hete. Pápá hányinger, ide nekem a világot! Köszönet a méhlepénynek mostanra – még ha nem is múlt el minden rosszullét – javul a helyzet és végre élvezheted az áldott állapotot.
13. hét
 A 13. hét
 
                A kismama és a baba

Tele energiával foghatsz neki a babavárással kapcsolatos teendőknek. Vigyázz, nehogy a hányinger elmúltával megduplázd a kalóriákat, mert a második trimeszterben hamar felcsúszhat 1-2 plusz kiló. A táplálkozással kapcsolatba légy megfontolt. Próbáld meg leküzdeni a falási rohamokat. Hidd el, ha úgy gondolod, belehalsz, ha nem ehetsz meg vmit, amit megkívánsz, pár perccel később el fog múlni és gondolataid egész máshol járnak majd.

Kisbabád szervezete nem hagyja abba a munkát. Tovább nőnek és formálódnak testrészei. A külső nemi szervek már egyértelműen kialakultak (még ha ez az ultrahangon nem is látszik), tüdeje egyre ügyesebb, kialakul a hangképzése és az emésztőrendszer fejlődésének következő lépcsőjeként elkezd működni a mája is.

 

                Orvosi vizsgálatok

Amennyiben nem került sor a Down-kór és már genetikai betegségek szűrésére alkalmas ultrahang vizsgálatra, haladéktalanul jelentkezz nőgyógyászodnál. A 13. hét végéig még elvégezhető a vizsgálat és amennyiben szeretnéd egy vérvétellel kiegészítve Kombinált-teszten, vagy Integrált-teszten is részt vehetsz, hogy minél biztosabban kiszűrhető legyen egy nem kívánt kromoszomális rendellenesség.

                Ultrahang képek

 

   
  Szabad vagy nem szabad?! Szépségápolás
Terhesség alatti vizsgálatok

 

 szerző: M. Bálint Emese