2024. Április 26., péntek
Ervin névnapja

Az első 1000 nap program

2014-03-01 22:42 | Nézettség: 164
Magyarország rekorder a szív- és érrendszeri megbetegedésekben, a cukorbetegségben és az elhízásban. A megbetegedéseket, illetve az azokra való hajlamot részben genetikai adottságaink határozzák meg, jórészt pedig a környezeti behatások, így kiemelkedően a táplálkozásunk.
Az első 1000 nap program

 Sokszor elhangzott és elhangzik ma is, hogy a magyar nép táplálkozáskultúrája is felelős a fent említett betegségek gyakoriságáért. Hosszas kutatómunka előzi meg azt az elméletet, melyre az 1000 nap program szakembergárdája alapoz. A kutatások eredményeiből arra lehet következtetni, hogy ezeknek a betegségeknek a kialakulásában nem csak a felnőttkorban elfogyasztott zsírban tocsogó, fűszeres ételek és egészségtelen összetevők játszanak szerepet, hanem alapvetően befolyásolja a betegségek kialakulásának esélyét a fogantatástól kb. második életévünk betöltéséig eltelt időszak. Sőt! A rossz táplálkozási szokásainkkal gyermekeink és unokáink egészségét is befolyásoljuk.

Egyedülálló, alulró jövő kezdeményezésre jött létre az Első 1000 nap program, mely a fogantatástól számolt első 1000 eltelt nap fontosságát kiemelve indított népegészségügyi kampányt. A programtól azt remélik a lelkes orvosok, táplálkozási szakemberek és kutatók, hogy az általuk közvetített – az első 1000 napra vonatkozó – táplálkozási és életmódbeli tanácsokkal, a felnövő generációkban csökkenhet a fent említett betegségek kialakulásának esélye.

Az első 1000 napban, vagyis a fogantatástól a gyermek közel két éves koráig eltelt időszakban alakul ki – többek között – a fent említett betegségekre való hajlam. A zsírsejtek száma, így a hízékonyság, a várható élettartam, továbbá a csontritkulást befolyásoló tényezők is ekkor determinálódnak és a gyermek immunrendszere is ezen időszak végére fejlődik ki. Az elmúlt években elsősorban a szoptatás jelentőségét emelték ki a szakmai fórumok, emellett a hozzátáplálás időben történő megkezdése is elementáris fontosságú, nem szabad azonban átesni a ló túloldalára és a hozzátáplálásból 1-2 hónap alatt felnőttes táplálkozásúvá alakítani a gyermek értrendjét.

első 1000 nap program

Az 1000 nap program aktivistái a kisgyermekek táplálkozásán túl a felnőttek étrendbeli szokásait is célba veszik. Új felfedezés ugyanis, hogy az elégtelen, sőt sok esetben kifejezetten káros táplálkozási szokásainkkal nem csak rossz példát mutatunk, illetve magunkat károsítjuk, hanem a roncsolt génállományunkon keresztül utódaink genetikai felépítését is befolyásolhatjuk. Vagyis a helytelen étel- és italfogyasztással, rossz szokásainkkal nem csak a saját testünket mérgezzük, hanem hozzájárulhatunk gyermekeink, unokáink betegségre való hajlamához és várható élettartamához. Ez az ún. epigenetikai elmélet.  

Az első 1000 nap táplálkozáshoz kapcsolódó 5 aranyszabálya:

  1. Az édesanya táplálkozása kihat gyermeke egész életére és egészségére
  2. Az első 6 hónapban nincs másra szüksége, csak anyatejre
  3. A kisgyerek nem „mini” felnőtt
  4. D-vitamin pótlás fogantatástól/ terhességtől kisgyermekkorig
  5. Kevesebb sót és cukrot kisgyermekkorban!

Bővebben itt olvashatsz róla: http://elso1000nap.hu/hu/5_aranyszabaly.html

Az 1000 nap program – melyhez a Magyar Védőnők Egyesülete és a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete is csatlakozott – felvilágosító kampánya a prevenciós célú lakossági tájékoztatással és az állandó táplálkozási szaktanácsadással szeretné elérni, hogy a programmal elért felnőttek egészségesebb gyermekeket nevelhessenek.

   
   

szerző: M. Bálint Emese

Források: